Infekcije kože, bilo da ih izazivaju gljivice ili bakterije, veoma su rasprostranjenje. One ne biraju ni pol ni starost, a znaju biti vrlo uporne i neprijatne po obolelog. Svrab, neprijatni mirisi, crvenilo na koži, ljuštenje, sve su to simptomi koji prate pomenuto stanje kože, a u lečenju kožnih infekcija mogu Vam pomoći dermatolozi poliklinike “Diva” koji imaju više od 20 godina iskustva u tome.

Koža je naš najveći organ koji nas štiti od negativnih spoljašnjih uticaja. Međutim, baš zato što je koža prva na udaru kada je reč o sprečavanju patogena da dospeju u organizam, podložna je infekcijama. Infekciju kože mogu izazvati bakterije ili gljivice, a redovna pravilna nega tela, baš kao i nega lica, mogu sprečiti pojavu ovih kožnih bolesti. Ipak, kada dođe do oboljenja kože, neophodno je da se u vezi sa lečenjem posavetujete sa dermatologom. A evo kako infekcije kože nastaju i kako se leče.

 

Gljivične infekcije kože

 

Šta su gljivice?

Gljivice – fungi su mikroorganizmi biljnog porekla koji ne sadrže hrolofil, te nemaju sposobnost fotosinteze, što znači da žive kao saprofiti ili paraziti na ljudima, životinjama ili biljkama, jer ne mogu da sintetišu hranjive sastojke. U prirodi ih ima svuda – u vodi, vazduhu, zemlji, a prenosioci mogu biti i kućni ljubimci – zoofilni tipovi gljivica.

 

Učestalost gljivičnih infekcija kože?

Problemi sa kožom, kao rezultat gljivične infekcije, veoma su česti. Njihovoj pojavi pogoduju visoke temperature i velika vlažnost vazduha. Iako, u najvećem broju slučajeva, nije opasna po život, ova vrsta kožne infekcije može, ukoliko se pravovremeno ne leči, da naruši zdravlje.

 

Šta su gljivične infekcije kože?

Za dermatologiju su važna gljivična oboljenja koja zahvataju kožu ili njenje izdanke – nokte i kosu.

 

Razlikuju se:

 • neinvazivne mikoze kože i
 • invazivne.

 

Neinvazivne mikoze kože su:

 1. Površne mikoze:

1.1.   Pityriasis versicolor (poznati pod nazivom lišajevi) i

1.2.   Pityrosporum folliculitis

 1. Dermatofiti - tinea capilliti, barbae, pedis, cruris, corporis, inguinim
 2. Candidasis

 

Simptomi gljivičnih infekcija kože

Najčešće gljivične infekcije zbog kojih se pacijenti javljaju su:

 • Pityrosis versicolor – lišajevi
 • atletsko stopalo
 • gljivice na noktima
 • Tinea corporis

 

Pityrosis versicolor – lišajevi

Pityrosis versicolor, u narodu poznatiji kao lišajevi na koži, su blaga, hronična i povratna infekcija kože koju izaziva gljivica Malassezia furfur (Pityrrosporum orbiculare, ovale). Ova gljivica i inače se nalazi na koži ljudi, ali u nekim uslovima dovodi do oboljenja.

Manifestuje se kroz ovalne, crvenkaste ili svetlo braon fleke koje imaju sitnu beličastu skramu, koja se ljuspa kako vreme odmiče. Do ove infekcije kože dolazi zbog pojačanog znojenja, visokih temperature i nošenja odeće koja smanjuje respiraciju. Ovo oboljenje kože nije zarazno, a načešće se javlja na gornjem delu trupa, nadlakticama i vratu.

 

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože koja se javlja na tabanima i između prstiju na nogama. Najčešće se javlja kod osoba koje se bave sportom jer joj pogoduje pojačano znojenje stopala. Manifestuje se kroz perutanje i vlaženje kože koja je zahvaćena gljivicom. Ova vrsta gljivične infekcije je zarazna.

 

Gljivice na noktima

Gljivična infekcija na noktima je zarazna i predstavlja zadebljanje i krnjenje nokatne površine. Nokat poprima žućkastu boju i zadebljava, a infekcija se, ako se ne leči na vreme, širi i na ostale nokatne ploče.

 

Tinea corporis

Tinea corporis je zarazna gljivična infekcija na telu koja se javlja na području trupa i gornjih ekstremiteta. Manifestuje se kao svrab i crvenkasti osip koji se pojavljuje u pravilnim krugovima sa jasnim granicama. Razlikuju se površni i dubinski oblici oboljenja.

 

Dijagnoza gljivičnih infekcija kože

Pored kliničkog pregleda, dijagnoza gljivične infekcije zahteva i obavljanje mikološkog pregleda, a ponekad i uzimanje isečaka kože ili nokta.

 

Lečenje gljivičnih infekcija kože

Lečenje gljivičnih infekcija zavisi od nekoliko faktora – starosti pacijenta, vrste gljivca, mesta na kojem se infekcija pojavila… S obzirom na to da je i u lečenju i u prevenciji veoma važno dobro održavati higijenu kože, tokom lečenja se preporučuje korišćenje antimikotika u vidu šampona i krema. Tome se dodaje terapija u vidu tablet ili kapsula, a sve češće se u terapiji koristi laser.

Važno je naglasiti da su, ukoliko je gljivična infekcija zahvatila kožu obraslu dlakama ili nokatnu ploču, tada terapija i lečenje dugotrajni, odnosno potrebno je da traju i po nekoliko meseci.

 

Kako sprečiti gljivičnu infekciju kože

 • Sprečiti pojačano znojenje i detaljno održavati higijenu odgovarajućim sredstvima.
 • Ne nositi tuđu obuću.
 • U letnjem periodu nositi laganu i široku odeću, kao i otvorenu obuću.
 • Na javnim mestima kao što su sportski klubovi, bazeni i zajednički tuševi nositi obuću, odnosno ne ići bos.
 • Ako se na koži pojavi perutanje ili crvenilo, odmah se obratite dermatologu. Nikako ne koristite kortikosteroidnu mast bez prethodnog pregleda, jer ona zamaskira infekciju, ali nne sprečava njeno dalje širenje.
 • Kada se javi opadanje dlake kod kućnih ljubimaca obratite se veterinaru, jer može biti reč o gljivičnoj infekciji.

 

Bakterijske infekcije kože

 

Šta su bakterije? 

Bakterije su najstariji i najbrojniji organizmi na planeti. To su jednoćelijski organizmi vidljivi pod mikroskopom. Bakterija ima svuda i korisne su jer učestvuju u različitim hemijskim procesima. Međutim, oko stotinak vrsta su patogene bakterije.

 

Učestalost bakterijskih infekcija kože?

Iako mnoge bakterije žive na koži, u normalnim uslovima one ne uzrokuju infekciju. Međutim, kada dođe do bakterijske infekcije kože, one se mogu manifestovati od akni do opasnih stanja (kao što je ljuštenje kože izazvano stafilokokom).

Bakterijske infekcije kože češće se javljaju u detinjstvu, ali do njih može doći u bilo kojoj starosnoj dobi.

 

Šta su bakterijske infekcije kože?

Više vrsta bakterija može da izazove infekciju kože, a najčešće su to piogene bakterije – one koje dovode do stvaranja gnoja:

 • stafilokoke i
 • streptokoke,

dok se u bolnicama ili domovima za negu, kao i tokom plivanja ili radova u bašti, mogu javiti infekcije kože izazvane ređim vrstama bakterija.

Koža se može inficirati bakterijom kada je oštećena, bilo da je do toga došlo usled fizičke povrede (ogrebotina, ujed insekta) ili pod uticajem sunčevih zraka.

 

Simptomi bakterijskih infekcija kože

Najpoznatije bakterijske infekcije zbog kojih se pacijenti javljaju su:

 • Impetigo contagiosa ili medene kraste
 • Angulus infectiosus oris, perleche ili žvale
 • Ektima – Ecthyma
 • Erysipelas – Erizipel – crveni vetar
 • Folikulitis simplex
 • Furunkul
 • Sindrom ljuštenja kože izazvan stafilokokom
 • Paronihija
 • Erythrasma

 

Impetigo contagiosa ili medene kraste

Impetigo contagiosa ili medene kraste je najčešća bakterijska infekcija kože, a izazivaju je zlatna stafilokoka ili hemolitička streptokoka grupe A. Javlja se tokom leta, pretežno kod dece. Manifestuje se kao plikovi ispunjeni gnojem i ranice prekrivene krastom zlatnožute boje. U najvećem broju slučajeva lokalizovana je na licu, rukama, oko nosa, usta, ali se može javiti i na bilo kom drugom delu tela. Prenosi se sa osobe na osobu.

 

Angulus infectiosus oris, perleche ili žvale

Angulus infectiosus oris, perleche ili žvale takođe se češće javlja kod dece. Ova bolna bakerijska infekcija zahvata uglove usana, javlja se kao crvenilo i kraste, a do nje dolazi usled stalnog vlaženja i oblizivanja uglova usana i zarazna je.

 

Ektima – Ecthyma

Ektima je streptokokna infekcija kože, a javlja se sa gornje strane zgloba šake, na potkolenicama i stopalima, a ređe na glavi, trupu i butinama, kako kod dece, tako i kod odraslih. Do njene pojave dolazi najčešće u tropskim područjima usled uboda insekta ili ogrebotine, ali i usled upale folikula dlake.

 

Erysipelas Erizipel – crveni vetar 

Erizipel je upalno streptokokno oboljenje koje se najčešće javlja na nogama ili glavi. Prenosi se kontaktom sa obolelom osobom, a manifestuje kao crveni otok i može dovesti do porasta temperature. Češće oboljevaju novorođenčad i starije osobe.

 

Folikulitis simplex

Folikulitis simplex karakteriše pojava gnojnih plikova sa crvenim ivicama, dok se u središtu često vidi dlaka. Ovom upalnom bakterijskom infekcijom najčešće su zahvaćeni kosmati delovi tela.

 

Furunkul

Furunkul izaziva stafilokoka usled čega je koža na zahvaćenom mestu upaljena, crvena, otečena i bolna na dodir. Nakon pražnjenja gnojnog sadržaja, dolazi do olakšanja. Međutim, s obzirom na to da se najčešće javlja na vratu, licu, ispod pazuha i donjem delu leđa, potrebno je da dermatolog izvrši pražnjenje furunkula kako ne bi došlo do širenja gnojne upale venskim putem.

 

Sindrom ljuštenja kože izazvan stafilokokom

Sindrom ljuštenja kože izazvan stafilokokom je bakterijska kožna infekciji prilikom koje se koža ljušti kao da je reč o opekotini. Ova kožna infekcija može dovesti do toksičnog šoka.

 

Paronihija

Paronihija je bolna bakterijska infekcija kože koja se javlja oko noktiju zbog skidanja zanoktica, stalnog nadražaja ili energičnog manikira. Duž nokta se može razviti gnojni plik.

 

Erythrasma

Erythrasma je blaga i površna bakterijska infekcija kože koja se javlja na prevojima kože, a izaziva je Corinebacterium minitissimum. Manifestuje se kao jasno ograničene kružne ploče u početku crvene, a kasnije tamno crvene prekrivene ljuspama.

 

Dijagnoza bakterijskih infekcija kože

Dijagnoza bakterijskih infekcija kože se postavlja na osnovu kliničke slike i uzimanja brisa na bakterije sa antibiogramom.

 

Lečenje bakterijskih infekcija kože

Lečenje bakterijskih infekcija kože sprovodi se lokalnom terapijom antibiotskim mastima i sistemskom primenom antibiotika. Zaražena mesta neophodno je i redovno tretirati vodom i sapunom.

 

Kako sprečiti bakterijsku infekciju kože

 • Održavanjem kože neoštećenom.
 • Redovnim čišćenjem kože.
 • Ukoliko dođe do manje povrede kože, ranu oprati vodom i sapunom.

Ukoliko sumnjate na bilo koju od navedenih infekcija kože, javite nam se na brojeve telefona 011 334 21 31 ili 063 338 334 i zakažite BESPLATAN pregled u poliklinici “Diva”, jer Vas čekaju dermatolozi sa preko 20 godina iskustva koji će Vam pomoći u lečenju bolesti kože.

Vaša poliklinika “Diva”